aloe info

Produse

Bauturi pe baza de aloe
Suplimente nutritive
Programe nutritionale
Sonya Cosmetics
Produse pentru igiena personala
Produsele stupului
Truse forever
Produse pentru ingrijirea pielii
 
 
Link-uri


foreverliving.ro

foreverliving.com
 

 
 

ALOE VERA

 
 


 
 

Cine este Aloe VeraCine este Aloe Vera?
Aloe un secret stravechiAloe un secret stravechi
Aloe - O istorie care se repeta... din negura timpuluiAloe - O istorie care se repeta... din negura timpului
O familie numeroasaO familie numeroasa
Aloe Vera - schita de portretAloe Vera - schita de portret
O minune care dureaza numai doua oreO minune care dureaza numai doua ore
De la numai 2 ore la... patru aniDe la numai 2 ore la... patru ani

Cine este Aloe Vera?

Aloe barbadensis Miller supranumita Aloe Vera este o planta subtropicala din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 specii de aloe, binecunoscuta in multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind considerata de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de "aloe" provine din cuvantul arab "aloeh" care inseamna in limba araba "seva cristalina si amara", iar planta a fost utilizata inca din antichitate, fiind renumita pentru virtutiile sale curative.

Numele de Aloe barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti i-au dat numele de Aloe vera Linne, Aloe vera Lemarck. In comert Aloe barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe vera, "vera" fiin cuvantul latin care inseamna "adevarata", denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale in domeniu, Aloe vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe un secret stravechi

Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi" si o puneau printre darurile funerare inmormantate impreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani in urma africanii agatau planta in manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei plante.

Prima atestare. "documentara" a plantei miracol o gasim incrustata in piatra pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean de acum 3500 de ani.

Primul tratat medical antic care mentioneaza planta de aloe si efectele ei vindecatoare se numeste "Papyrus Ebers" si se estimeaza ca a fost redactat in jurul datei 1553-1550 i.d.H.

Aloe - O istorie care se repeta... din negura timpului

De la descoperirea plantei aloe in urma cu mii de ani, planta a fost folosita cu succes in scopuri terapeutice. Efectele plantei erau cunoscute de marile civilizatii antice, de la persani si egipteni in Est, greci si romani in Europa, pana la popoarele de pe continentul african si subcontinentul indian. Planta era raspandita in Asia si zona Pacificului, regasindu-se si in folclorul japonez, filipinez si hawaiian.

Va oferim in continuare cateva data importante din indelungata istorie medicala a plantei aloe.

- 333 i.d.H. In antichitate planta a fost considerata atat de importanta, incat Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru plantatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor.
- Insusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.
- 1000-1300. Planta uscata devine un medicament de raspandire larga in toata Europa.
- 1300-1500. Planta prelucrata uscata intra in medicina engleza pe post de laxativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.
- Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo in urma calatoriilor sale in Orient se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale plantei de aloe vera.
- 1500-1600. Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla aloe vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare efect. Cultivata apoi in vecinatatea bisericilor catolice, a fost folosita intens de misionare si populatie ca un medicament universal, mai ales in regiunea insulelor Caraibe, America de Sud si Centrala.
- 1600-1700. Fermierii spanioli si olandezi au intemeiat primele plantatii comerciale pe insulele Barbados si Curacao. O solutie obtinuta prin fierberea frunzelor de aloe se exporta in principal in Europa.
- 1700-1900. Carl Von Linne in 1720 foloseste pentru prima data denumirea de aloe Vera Linne pentru descrierea plantei. Apar sute de articole si referinte medicale din toata lumea, descriind varietatea aplicatiilor aloei in diferite tratamente. In 1820 Aloe Vera a fost amintita oficial ca laxativ si protector al pielii in lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.P.).
- 1900. Datorita efectelor terapeutice, planta se cultiva pe scara larga in regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vinde pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzand ulcerul, arsurile, dermatita si altele. In 1912 colonelul H.W.Johnston fondeaza prima plantatie comerciala americana de aloe in Florida.

O familie numeroasa

In botanica sunt enumerate pana acum peste 250 de specii de aloe. Dintre acestea, printre cele mai importante amintim:

Aloe socotrina: Planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai raspandita specie de aloe. Datorita efectelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Marii Mediterane pana in China.
Aloe africana: Aloe Africana a fost cultivata de fermierii olandezi si, pana la aparitia Aloei vera, a fost cea mai cautata specie de aloe din lume. A fost comercializata sub forma de praf sau gel uscat.
Aloe vera: (Linne/Barbadensis Miller/Vulgaris). In secolul al XVII-lea negustorii britanici au derulat un comert de amploare, profitabil, bazat pe planta salbatica de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat. Exista doua specii de Aloe barbadensis, cea verde si cea albastra. Specia verde poate fi folosita in scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani, cea albastra, crescand mai repede, ajunge la maturitate la sfarsitul anului al treilea. Amandoua speciile au aproape aceleasi efecte terapeutice.
Aloe ferox: Impreuna cu Aloe saponaria, este cea mai agreata specie de aloe a Estului Indepartat. Consumarea aloei in viziunea japonezilor, chinezilor si taivanezilor este o placere deosebita. Se mananca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat se bea si se foloseste in scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, in special de aloe Vera si aloe Ferox.
Aloe arborescens: In regiunile sudice, desertice ale fostei Uniuni Sovietice creste aceasta specie salbatica de aloe, care a fost in atentia cercetatorilor rusi si a pionerilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descrise de profesorul oftalmolog Vladimir Filatov si de biologul Israel Bekhman.

Aloe Vera - schita de portret

Planta are frunze carnoase in forma de lance care cresc direct din pamant, cu marginile in forma de dinte de fierastrau. In mijloc prezinta o tulpina care se termina in flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica.

Planta cultivata are inaltimea de 75-120 cm, are 12-15 frunze late, carnoase, greutatea unei frunze fiind intre 700-1500 grame. Marimea frunzelor depinde de calitatea solului si conditiile climaterice. Planta atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate incepe perioada de recoltare.

Planta Aloe vera creste natural in Africa de nord, est si sud, in tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, in India, Chiana si insuelel Oceanului Indian. Este cultivata in insulele din Marea Caraibelor, in tari ca Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto-Rico. Mari plantatii se gasesc in Texas, California, Arizona si Mexic. In general planta nu creste in zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade.

Firma Forever Living Products cultiva Aloe vera pe mai multe plantatii in insulele Barbados, in insulele Dominicane si pe plantatiile din Texas-Rio Grande Valley. Plantele aloe sunt plantate pe randuri la o distanta de 60-70 cm una de alta, sistem de cultivare impus de mecanizarea procesului agronomic. Frunzele se recolteaza numai manual, se detaseaza sub asa-numita "linie de gel" si, astfel, intreaga cantitate de gel ramane in frunze, prevenindu-se procesul de oxidare. Se recolteaza frunzele exterioare, 3-5 frunze de pe fiecare planta matura la 5-8 saptamani.

O minune care dureaza numai doua ore

Aloe vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru inceput putem spune ca doua sunt cele mai importante:

aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)
gelul de aloe, un lichid vascos situat in interiorul frunzelor.
Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea atator afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95% din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme).

Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste in mod natural.

Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute in planta. Dintre acestea mentionam medicina populara romaneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care creste in regiunea temperata) macerata in miere si vin, remediu folosit cu succes in numeroase afectiuni digestive si ca revitalizant in diferite tipuri de convalescente.

De la numai 2 ore la... patru ani!

Gelul din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere medical al plantei, dar, in ciuda efectelor sale atat de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe in stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conservare pentru o perioada mare de timp.

In urma a numeroase cercetari in mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea precesului oxidarii (si in consecinta pastrarea tuturor principiilor active din planta) se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C, E. Gelul este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrandu-si intacte toate calitatile terapeutice.

Intelegandu-se importanta terapeutica a gelului de aloe, oamenii de stiinta din secolul nostru au urmarit in ultimele decenii realizarea stabilizarii gelului de Aloe vera, astfel ca el sa poata fi folosit pe scara larga de cat mai multi oameni.

Cercetarile in vederea obtinerii metodei de stabilizare a gelului au fost incununate de succes la sfarsitul anilor 1940 - inceputul anilor 1950 si, in consecinta, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum.

Pana in 1968 au fost brevetate mai multe metode de stabilizare. Firma Aloe Vera of America a realizat doua brevete privind stabilizarea gelului de aloe numai prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza. Aceasta firma a fost incorporata de Forever Living Products, care a mai brevetat ulterior alte doua metode de stabilizare. Aceste metode stau la baza obtinerii unui gel purificat si stabilizat 100%, cu termen de garantie care a crescut de la 2 ore la patru ani!

 
     
 
| Forever Living | Aloe Vera | Produse | Contact | Glosar | Parteneri